Entertainment Business is het vakblad in Nederland voor de entertainment-industrie. Verkennend achtergrondartikel over de voor- en nadelen, en de stand van zaken rond betalen met een chip in de betaalpas of de telefoon.

De voordelen van contactloos betalen

 

Elk jaar weer klagen bezoekers van grote evenementen over de gestegen prijs van de muntjes – en daarmee van de drank en andere koopwaar. Daarnaast zijn muntjes ook voor de organisator helemaal niet handig. Elektronisch betalen via een NFC-chip kan dan ook een zonnige toekomst tegemoet zien. Wat zijn de voordelen?

 

Een niet onbelangrijk deel van de inkomsten van een evenement komt uit de uitgaven die de bezoekers op het event zelf doen. Dat daarbij veel geld omgaat, zeker bij de grotere festivals, is een gegeven. Contant geld is in verreweg de meeste gevallen al jaren in de ban gedaan. Te fraudegevoelig en vooral te kostbaar. De handlingkosten van het opnemen en storten van contant geld zijn schrikbarend hoog.

 

Munten

Het gebruik van munten was jarenlang een redelijk acceptabele vervanger, maar ook daar kleven nadelen aan. Stijgende kosten brengen logischerwijs stijgende prijzen voor catering op festivals met zich mee, maar het publiek ziet alleen dat de muntjes ‘alweer duurder zijn geworden dit jaar’ en schaft ze met steeds grotere tegenzin aan. Bovendien worden de munten door de diverse cateraars en verkooppunten na afloop niet geteld, maar gewogen, een ietwat onnauwkeurige methode om te bepalen hoeveel er is omgezet. Munten moeten bijvoorbeeld eerst gedroogd worden, voor ze kunnen worden gewogen.

 

Contactloos betalen

Gelukkig schiet de voortschrijdende techniek te hulp. Nieuwe betaalsystemen zijn inmiddels rijp voor grootschalige inzet. Niet alleen bij de dagelijkse boodschappen gaat contactloos betalen snel belangrijker worden, ook bij festivals, concerten en andere evenementen is cashless betalen aan een opmars bezig. De directe voordelen zijn voor iedereen zichtbaar. Geen gedoe met contant geld, en hele of halve natte muntjes. Maar er zijn ook indirecte voordelen.

 

Omzetverhoging

Niet iedere organisator zal het direct toegeven, maar leveranciers van cashless systemen zeggen het wel: contactloos betalen werkt omzetverhogend. De drempel om uit te geven is lager door het gemak waarmee je je aankoop betaalt. Dat wordt nog versterkt doordat de consument niet precies weet hoeveel geld hij afrekent bij een bestelling en hoeveel er nog op de kaart of het polsbandje staat. Helemaal gemakkelijk wordt het als hij niet steeds terug moet naar een oplaadpunt om er nieuw saldo op te zetten. Onder meer cashless-leverancier PlayPass doet op dit moment pilots met PayPal, waarbij bij het kopen van de ticket een PayPal-account kan worden gekoppeld, met daarbij een bepaald bedrag waarmee automatisch opgewaardeerd wordt wanneer het saldo onder de 2,50 euro komt.

 

Inzicht in omzet en klant

Ook roemen de meeste leveranciers van contactloos betalen het inzicht in de omzet en de verkopen. Vrijwel alle systemen werken met een netwerkverbinding waarover de organisatie op elk moment real-time inzicht heeft in de verkoop van eten, drinken en merchandise. Veel systemen gaan daarin heel ver. Een rapport kan niet alleen heel gedetailleerd weergeven welke dranken en etenswaren er verkocht zijn, maar ook welke combinaties, en op welke momenten. En hoewel de meeste leveranciers er heel voorzichtig mee omspringen: het is ook mogelijk om een gedetailleerd – zij het anoniem – klantprofiel op te bouwen van de bezoeker. Zo kunnen allerlei koppelingen gelegd worden tussen bezoeker, locatie op het terrein, de optredende artiest en de genuttigde etens- en drinkwaren, om maar wat te noemen. Zoals gezegd is er een netwerkverbinding voor mogelijk om dit allemaal real-time te kunnen doen, maar de meeste systemen zijn robuust genoeg om dit allemaal offline op te slaan en te uploaden zodra een netwerkverbinding (weer) beschikbaar is.

 

Crowd control en differentiatie

Een stapje verder is het linken van al deze informatie met de plekken waar bezoekers zich bevinden. Ook hier uiteraard weer geanonimiseerd, maar zo kunnen wel knelpunten in het festivalterrein, de programmering en de logistiek van koopwaren worden gespot en opgelost. Verder kunnen deze elektronische systemen worden gebruikt om te differentiëren naar bezoekers. Bezoekers die bijvoorbeeld een VIP-kaartje hebben gekocht met de daarbij behorende voordelen kunnen gratis merchandise ophalen, of krijgen zelfs een ander tarief aan de bar berekend. Ook kan het polsbandje worden gekoppeld aan toegangsrechten, bijvoorbeeld voor backstage area’s of de VIP-area voor het podium.

 

Direct geld

Een goed argument dat organisatoren veelal tegenover cateraars en andere standhouders gebruikt is dat contactloos betalen vaak betekent dat de standhouder nog diezelfde avond zijn omzet mag bijschrijven. Overigens meestal nog steeds virtueel: de systemen maken over het algemeen gebruik van een closed loop, wat betekent dat het hele financiële traject binnen het festivalterrein blijft, zonder directe verbinding met de bank. Dat moet ook wel, want voor open loopsystemen gelden strenge – van overheidswege opgelegde – bankregels. Er zijn wel gesprekken gaande tussen leveranciers van contactloos betalen en banken/creditcardmaatschappijen. Het resultaat daarvan zou uiteindelijk zijn dat de consument met zijn bankkaart, credit card of telefoon met NFC-chip ook op festivals kan betalen. Zie ook het kader over betaaldiensten.

 

Privacy

Het is duidelijk dat de privacy-waakhonden in diverse landen met argusogen de ontwikkelingen volgen. Vorig jaar kwam Rock Werchter negatief in het nieuws doordat polsbandjes werden gekoppeld aan een prijsloterij, waardoor veel mensen hun chip op naam registreerden. Het festival verdiende er een nominatie voor de Vlaamse Big Brother Award mee. Het registreren van de chipkaart/polsbandjes levert voor de gebruiker wel het voordeel op dat men bij verlies of diefstal een nieuwe kan krijgen, in veel gevallen inclusief het verloren gegane saldo. Onder meer het onder Nederlanders zeer populaire Sziget Festival in Boedapest doet dit al enkele jaren.

 

Bikini

Onvermijdelijk zullen elektronische betaalsystemen de komende jaren hun intrede doen op vrijwel elk festival. De reacties van de bezoekers zijn zelfs heel positief. Scott Witters van Glownet beschrijft dat op sommige festivals in zijn vaderland Nieuw-Zeeland de bezoekers bij wijze van spreken alles in een kluis achterlaten, en drie dagen alleen in bikini en polsbandje met chip rondlopen. Een zonnig vooruitzicht!

 

RFID en NFC

Contactloos betalen is gebaseerd op RFID en NFC. RFID staat voor Radio Frequency Identification en is een technologie waarbij data is opgeslagen in een kleine chip, die uitgelezen kan worden met een speciale reader. RFID wordt vooral toegepast in logistiek: voorraadbeheer en goederenstromen. NFC (Near Field Communication) is gebaseerd op RFID, maar werkt alleen op heel korte afstand (maximaal 2-4 cm) en kan informatie in twee richtingen verwerken. Zo kan behalve een bedrag afgeschreven, ook het nieuwe saldo bijgeschreven worden.

 

 

Betaaldiensten

Vorige maand, bij de introductie van de iPhone 6 (Plus) en de Apple Watch, kondigde Apple meteen zijn eigen betaaldienst aan, Apple Pay. Het leidde tot een plotselinge hernieuwde belangstelling in de media voor contactloos betalen. Het landschap is echter nog heel erg onontgonnen en diverse partijen zijn dan ook volop bezig hun eigen stuk daarvan te claimen. De zaak komt daarnaast binnenkort in een stroomversnelling, aangezien de Chipknip per 1 januari 2015 niet langer werkt.

Rabobank lijkt op dit moment een flinke voorsprong te hebben op de andere banken in Nederland dankzij de Rabo Wallet, een app voor Android die contactloos betalen met de (NFC-)telefoon mogelijk maakt. ING en ABN Amro rusten alle nieuwe passen uit met NFC-chip, maar dat betekent dat het wel tot 2018 kan duren voor alle klanten over een nieuwe pas beschikken. En dan is er straks dus Apple Pay. Nog niet in Nederland beschikbaar, maar als het zover is, wordt betalen wel erg gemakkelijk. De consument koppelt een credit card aan Apple Pay en betalen kan vervolgens met de touchID vingerafdrukscanner op de telefoon. Riep er iemand ‘drempelverlagend’?

Opdrachtgever:

Entertainment Business

Opdracht:

Journalistiek achtergrondartikel over contactloos betalen