Entertainment Business is het vakblad in Nederland voor de entertainment-industrie. Ik maakte een special rond tijdelijke accommodaties op en rond festivals en andere evenementen.

Van simpel tentje naar ultieme festivalbeleving

Meerdaagse festivals met bijbehorende campings schieten als paddenstoelen uit de grond. Naast de bekende evenementen als Lowlands en Pinkpop, zagen we recent onder meer Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole. De laatste jaren tekent zich een duidelijke trend af op de campings: steeds vaker zijn er, naast gewone plekken voor de eigen tent van de bezoeker, luxere verhuuraccommodaties beschikbaar.

De oplopende leeftijd van de gemiddelde festivalbezoeker blijkt de belangrijkste aanjager van deze nieuwe markt. Wie in 1999 op 25-jarige leeftijd in een minitentje op Lowlands logeerde, wil anno 2014 nog steeds graag laten blijken dat hij erbij hoort, maar in een tent hoeft voor hem niet meer zo nodig. Kijken naar de prognoses voor de vergrijzing in West-Europa leert al snel dat hier sprake is van een groeimarkt.

Afgezien daarvan is ook de jongere generatie steeds gevoeliger voor het idee dat je alleen maar wat kleding en toiletspullen mee hoeft te brengen en dat de tent of hut al voor je klaar staat zodra je door de ticketcontrole heen bent. Dat merken de organisatoren van dancefestivals, waar gemiddeld een relatief jonger publiek op afkomt dan op de gevestigde pop/rock-festivals.

Luxe en comfort
In Nederland is de trend overigens relatief laat ingezet. Vooral in het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate in België behoren de luxere onderkomens al jaren tot de standaardvoorziening op de grotere festivals. Naar de oorzaak van de latere acceptatie in Nederland blijft het gissen, maar de kosten zullen er ongetwijfeld mee te maken hebben. Wie comfortabel wil overnachten op een festival is al gauw het dubbele of driedubbele kwijt voor een weekend dan wanneer hij alleen een festivalticket hoeft aan te schaffen. Toch zijn er steeds meer bezoekers die dat ervoor over hebben, getuige de fikse groei aan bedrijven die zich in deze markt bewegen.

Beleving
Naast de stijgende vraag naar meer comfort vanuit het publiek, ziet de festivalorganisatie het ook steeds meer als een integraal onderdeel van de festivalbeleving. Meerdaagse festivals vinden vaak plaats op afgelegen terreinen, dus ’s avonds ergens anders slapen is meestal een weinig aantrekkelijke optie. Bovendien verteren de bezoekers natuurlijk meer als ze 24 uur per dag op het terrein verblijven en geen rekening hoeven te houden met een autorit elke avond. Maar behalve de omzet-gerelateerde motieven is er ook een meerwaarde die zich uit in een grotere betrokkenheid tussen festival en bezoeker. Dit wordt zowel door de organisatie als het publiek ervaren en is al een gegeven sinds Pinkpop in 1976 de eerste festivalcamping organiseerde.

 

Geen ghetto

Het organiseren van de tijdelijke onderkomens van vele duizenden bezoekers is een heel andere tak van sport dan het festival zelf, ontdekken steeds meer organisatoren. Tussen het aanwijzen van een veld en zorgen voor sanitair, en het verzorgen van een comfortabele overnachting zit een wereld van verschil. Vandaar dat festivals ertoe overgaan om de hele organisatie van de camping en alles eromheen uit te besteden.

“Festivalcampings zijn allang geen ghetto’s meer”, zegt Geert Naudts van het Belgische FestiTent. “De bezoekers worden ouder en gedragen zich steeds verantwoordelijker.” Dat maakt de weg vrij voor luxere tenten, zonder dat er gevaar bestaat dat de dure verhuurspullen worden vernield of bevuild. Al houden de meeste leveranciers van zulke onderkomens voor de zekerheid nog wel een bedrag aan borg achter de hand.

Logistiek
Nog een reden om de organisatie van tijdelijke onderkomens uit te besteden is de logistieke nachtmerrie van het moeten opzetten en weer afbreken van honderden, zo niet duizenden tenten en hutten. In 2010 kostte het G3 Festivals (tegenwoordig G3 Presents) met 16 mensen vier dagen om 1000 tenten te realiseren voor de Tomorrowland-camping. Vandaar de er steeds meer producten op de markt komen die met minder menskracht kunnen worden opgezet en afgebroken. De oplossingen die daarvoor worden bedacht zijn heel divers. Van eenvoudige tenten á la de bekende Quecha, die in één handbeweging staan, tot complete tijdelijke ‘hotelkamers’ die kunnen worden opgevouwen als een boodschappenkratje. Daartussen zijn er dan nog opblaasbare iglo’s, hutten die nog het meeste lijken op de kramen die je op de kerstmarkt tegenkomt, en nog veel meer innovatieve oplossingen.

Prijzig
Want innovatie is wat deze groeimarkt drijft. Niets staat nog vast en de koek is nog lang niet verdeeld, dus het loont de moeite om een eigen product te ontwikkelen en aan te bieden aan de festivalorganisatie. Dat is wat Hubert von Heijden deed met zijn Flexotels. In 2009 startte hij met de ontwikkeling van zijn opvouwbare hotelkamer, waarvan er ingeklapt 20 op één vrachtwagen passen. Zijn 400 units reizen sindsdien over de hele wereld. Dat we hier te maken hebben met de bovenkant van de markt zal duidelijk zijn. Bovenop de prijs van een ticket voor het festival, een eventueel extra ticket voor de camping, betaal je nog eens 75 tot 100 euro per nacht voor twee personen. De prijzen voor overnachtingen bij andere aanbieders als G3 Presents en FestiTent liggen in dezelfde orde van grootte. Daarvoor krijgt de bezoeker de beschikking over een accommodatie van zo’n 7-8 vierkante meter, met twee bedden, verlichting en soms een stroompunt voor 220V. Sanitair zit er niet in, daarvoor wordt teruggegrepen naar de bekende sanitairtenten of toilet/douchewagens, al wordt er in de regel voor gezorgd dat deze schoon blijven zodat het gevoel van comfort en luxe van de slaapverblijven niet teniet worden gedaan door een krakkemikkige toilet- en douchevoorziening.

 

Diversiteit
Alle betrokken partijen zijn het er dan ook over eens dat diversiteit op de festivalcamping essentieel is. “Er moet wat te kiezen zijn, voor elk budget”, zegt Cees Lubbers van EventChalet, de Nederlandse vertegenwoordiger van het Belgische FestiHut. Met zijn accommodaties in het midprice-segment staat hij het liefst tussen aanbieders van basic tenten als Armytent en de luxe hotelkamers van Flexotel. “Het publiek dat afkomt op de accommodaties is tegenwoordig heel divers. In Engeland kennen we voorbeeld van bezoekers die bereid zijn 2500 pond te betalen voor een weekje festival. In Nederland zijn we nog lang niet zover, en er moet voldoende aanbod zijn voor elke beurs.”

 

Veiligheid
Behalve comfort is er nog een aspect dat tijdelijke onderkomens aantrekkelijk maakt voor de bezoekers: een slot op de deur. De laatste jaren lijkt er een tendens te zijn dat er meer ingebroken wordt in tenten op de festivalcampings, al ligt dat volgens de organisatoren voor een groot deel aan het meenemen van steeds duurdere apparatuur als smartphones en tablets door de bezoekers. Naast een fysiek slot op de deur, zijn de meeste luxere onderkomens bij elkaar gezet achter een extra controlepunt zodat alleen de bezoeker die er verblijft toegang heeft. De sociale controle in de vaak intieme setting doet de rest.

 

Gefragmenteerd
De markt voor tijdelijke onderkomens op festivals is nog erg gefragmenteerd. Soms organiseert een festival alles zelf, soms wordt het geheel of gedeeltelijk uitbesteed. Soms is de leverancier van de tenten of units ook de uitbater van de camping, soms gaan alle verdiensten naar de festivalorganisatie. Dat laatste is een overigens een trend waarvan sommige partijen verwachten dat die de boventoon zal gaan voeren. Acts worden steeds duurder en veeleisender en er is een grens aan het bezoekersaantal en de hoeveelheid drank en hamburgers die ze kunnen verteren. De camping als integrale beleving zou weleens een aantrekkelijke vaste inkomstenbron kunnen worden.

Opdrachtgever:

Entertainment Business

Opdracht:

Special over tijdelijke accommodaties bij evenementen

Datum:

December 2014